Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit september, 2015 tonen

Gespot: Zelf tandwielen op het digibord maken

Supergaaf! Je kunt via de website die ik net vond zelf tandwielen tekenen en ze laten bewegen. En... heel leuk bij technieklessen en de Kinderboekenweek van dit jaar. Teken je een cirkel dan verschijnt er een tandwiel. Deze hoeft niet perfect te zijn. Een grote cirkel wordt een groot tandwiel en een kleine cirkel dan natuurlijk een kleine. Teken in één van de tandwielen een rood pijltje zodat het tandwiel weet welke kant hij op moet gaan en hoe hard (hoe langer de pijl, hoe harder hij gaat draaien). Klik je op de 'play' knop linksboven in het scherm, dan begint het te draaien. Nog een extraatje: je kunt van de tandwielen ook een kettingkast van een fiets namaken door om de tandwielen een rand te tekenen. Veel plezier ermee!

Gespot: 80+ ruimtelessen voor in het PO

"Wat een gave lesideeën! En ook nog heel goed te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek dit jaar!" Dat is wat ik dacht toen ik op deze leuke website  van Esero keek. Er zijn meer dan 80 ruimtelessen te vinden. Ze gaan niet alleen maar over de aarde, de maan en de planeten, maar ook over dingen waar je in eerste instantie niet aan gedacht zou hebben bij het thema 'de ruimte'. Bijvoorbeeld over zwaartekracht, warm en koud of maansverduisteringen. Ze zijn voor alle groepen van de basisschool en er zijn zelfs lessen voor de middelbare school. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten. Ook André Kuipers heeft een lessenserie gemaakt over de ruimte en alles wat daarmee samenhangt. Deze zijn op de bovenbouw kinderen gericht. De lespakketten zijn gratis (ja, je las het goed!) te downloaden. Per groep zijn er minimaal 20 lessen die je in PDF vorm op kunt slaan en uit kunt printen. Zelfs de kopieërbladen zitten er al bij. Het wordt nog mooier, omdat zelfs de kerndoelen b

Matrix herfst

De herfst komt langzaamaan de klas binnenwandelen en daarom hier een leuke herfstmatrix. Lamineer de bladen, knip de kaartjes op het tweede blad uit en spelen maar! Klik hier of klik op de afbeelding om het document te downloaden. Wil je meer inspiratie voor het thema herfst? Kijk eens op mijn Pinterestbord! Volg het bord Thema: Herfst van Juf Yvon op Pinterest. Veel plezier ermee!

Update: Stoplichtletters 6 op één blad

Eventjes geleden alweer kreeg ik via de mail de vraag of er ook meerdere stoplichtletters op één blad gemaakt konden worden, omdat dit scheelt bij het printen. Natuurlijk kan dit! Daarom hierbij het resultaat waarin er 6 letters op één blad staan. De klanken staan met z'n drieën op één blad. Je kunt natuurlijk ook nog steeds de eerste versie (1 letter op een blad) blijven downloaden ( klik hier ). Klik hier  of klik op de afbeelding om het document te downloaden. Veel plezier ermee!

Gespot: Project schoolkrant

Gisteren las ik in het AD dat er een wedstrijd wordt georganiseerd waarin een schoolklas de zaterdagkrant voor één keer helemaal over mag nemen. Een leuk project om aan mee te doen met de hele klas! Om een mooie schoolkrant te maken, staat er op de website die bij dit project hoort een online schoolkrant tool. Maar dit is niet alles! Je kunt ook meedoen aan een van de drie andere acties. Zo kun je een mini-college van boswachter Arjan Postma, een journalist of een persconferentie met premier Rutte winnen.   Alle acties staan los van elkaar. Stuur vóór 6 oktober jullie vraag of schoolkrant in via projectschoolkrant.nl  en wie weet winnen jullie één van deze gave prijzen!   Klik op de afbeelding om 'm in 't groot te bekijken.     Veel plezier en succes ermee!   

Gespot: Clipphanger

Wat een onweer barstte er hier daarstraks los! Bij weersverschijnselen als onweer denk je misschien wel eens: hoe zit dat eigenlijk? ( Bekijk het hier ) Dan heb je een goede aan het YouTube kanaal van Clipphanger . Hierop wordt op een leuke en begrijpelijke manier van alles en nog wat uitgelegd. Van ' waarom hebben zebra's strepen? ' tot ' hoe is Koningsdag ontstaan? en ' waar komen achternamen vandaan? '. De maatschappij, de wereld om ons heen en alle verschijnselen die erbij horen én onze spellingsregels worden uitgelegd in de filmpjes. De filmpjes zijn denk ik het meest geschikt om in de bovenbouw te laten zien. Ook erg leuk voor tijdens de Kinderboekenweek! Er is zelfs een afspeellijst over de ruimte gemaakt! De filmpjes zijn ook te vinden op de website van schooltv . Veel plezier ermee!