Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit mei, 2015 tonen

6 leuke boeken over vaders

De derde zondag van juni is het weer zover: Vaderdag! Leuk om aandacht aan te besteden in de klas en om alvast in de stemming te komen! Hieronder een lijstje met boeken over vaders. Diverse auteurs - Papa is een held http://www.bol.com/nl/p/papa-is-een-held/9200000011366709/ Verhaaltjes en gedichtjes over papa's door allerlei verschillende auteurs. Tracey Corderoy - Ik wil mijn papa! http://www.bol.com/nl/p/ik-wil-mijn-papa/9200000036035030/ Op sommige dagen heb je je papa gewoon heel hard nodig. Bijvoorbeeld als je kasteel ingestort is. Lief boekje over de helpende hand van papa. Marianne Busser & Ron Schröder - Papa Wapper (serie) http://www.bol.com/nl/p/papa-wapper/9200000002271961/ Papa Wapper en zijn dochter spruitje maken allerlei avonturen mee in deze boekenserie. Leuke korte verhaaltjes om voor te lezen. In deze reeks zijn verschenen: Papa Wapper en het rode vrachtwagentje, Papa Wapper redt de kinderboerderij én Papa Wapper wordt een held! David Belf

JufYvon op social media

Vanaf nu zal ik mijn nieuwe posts ook plaatsen op mijn spiksplinternieuwe Twitter en Facebook accounts! Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs? Volg me dan door op onderstaande afbeeldingen te klikken.            Alvast bedankt!

Domino parkeerplaatsspel

Dit spelletje komt van deze website en ik heb 'm uitbereid met een +10 en +20 versie. Materialen: 1 doosje met de dominostenen 1 blad per speler Aantal spelers: 2 Doel: De eerste die op alle parkeerplekken een dominosteen heeft liggen, wint! Hoe te spelen: 1. Leg alle dominostenen met de stippen naar beneden op de tafel. 2. Elke speler heeft een parkeerplaatsblad nodig. 3. Speler 1 pakt een dominosteen en telt de stippen bij elkaar op. Als de parkeerplaats nog leeg is, mag je de dominosteen daar parkeren. Is het vakje als gevuld, dan leg je de steen weer met de stippen naar beneden terug en is je beurt voorbij. Let op!: Speel je de versie met +10 of +20, dan moet je na het tellen van de stippen nog 10 of 20 erbij optellen! 4. Zo speel je door totdat iemand op alle parkeerplaatsen een dominosteen heeft liggen. Klik hier of klik op de afbeelding om het document te downloaden. Veel plezier ermee!

Aan de slag met poëzie

Laatst was ik op zoek naar lesideeën om met poëzie te werken in de klas. Na wat zoekwerk op internet kwam ik 10 leuke websites tegen. Misschien leuk om ook eens een kijkje te nemen! 1. http://www.poeziepaleis.nl/ Een uitgebreide website met veel verschillende poëzieopdrachten. Ze zijn geordend op bouw. Voor de midden- en bovenbouw zijn de meeste lessen te vinden. Je kunt de lessen downloaden als PDF en opslaan op je computer. 2. https://www.poezieweek.com/school  en  https://www.poeziecentrum.be/educatie Op de site van de poëzieweek zijn lestips voor het basisonderwijs gratis aan te vragen. De lestips van het jaar 2000 tot 2016 kun je hier terugvinden. De lestips worden uitgebreid uitgelegd en zijn voorzien van een gedicht. Ook deze lessen kun je downloaden als PDF en opslaan op je computer. 3. http://hanshagen.nl/ik-zoek-een-woord-lesideeen/ In de gedichtenbundel samengesteld door Hans en Monique Hagen staan heel veel verschillende soorten gedichten over taal. Er wordt

Lege getallenlijnen

Altijd handig om in de klas te hebben: lege getallenlijnen. Klik hier of klik op de afbeelding om het document te downloaden. Veel plezier ermee!

Kaartspelletje - Winst en verlies

Leuk kaartspelletje om het op- en aftrekken te oefenen. Dit spelletje komt oorspronkelijk van deze website . Ik heb 'm in het Nederlands vertaald. Materialen: 1 set speelkaarten 1 blad per speler (zie document) Aantal spelers: 2-4 Doel: Haal het hoogste aantal punten van 20 rondes. Hoe te spelen: 1. Schud een pak kaarten, leg ze op een stapel met de afbeeldingen naar beneden. Gebruik alleen de nummers 2-10. Je kunt de kaarten met de figuren zoals de Aas, Boer enz. wel gebruiken, maar dan koppel je er een getal aan. Bijvoorbeeld Boer is 11, Vrouw is 12, Heer is 13 en Aas is 14 of 1. 2. Elke speler heeft een eigen blad nodig om zijn eigen score bij te houden. 3. Elke speler start met 15 punten. De speler die aan de beurt is, draait de bovenste kaart van de stapel om. Deze speler telt het cijfer op de kaart op of trekt het cijfer af van het aantal punten dat hij op dat moment heeft. (Voorbeeld: Speler 1 pakt een kaart van de stapel. Het is een zwarte 4. 15 + 4 = 19.

Gespot: leuk proefje met kauwgom

Is kauwgom echt zo slecht voor je tanden? Daar kom je snel achter door dit proefje te doen die ik gevonden heb op expeditionchemestry.nl Op deze website zijn talloze proefjes voor in de klas te vinden. Neem eens een kijkje! Terug naar de kauwgom. Wat moet je doen? De vraag die centraal staat bij dit proefje is: Wordt kauwgom lichter of zwaarder als je er op kauwt? Stap 1: Tel alle leerlingen die mee willen doen aan het proefje en doe evenveel van de roze bubbelgum met het papiertje er nog om in een bakje. Stap 2: Weeg hoe zwaar alle kauwgom + het bakje is. Stap 3: Geef nu iedere leerling een kauwgompje en laat ze hierop kauwen. Tegelijkertijd kunnen ze in dit filmpje zien hoe kauwgom gemaakt wordt. Stap 4: Laat iedereen zijn kauwgom weer in het papiertje doen en doe ze weer in het bakje. Stap 5: Nu is het weer tijd om te wegen. Wat denken de leerlingen? Is de kauwgom lichter of zwaarder geworden? En waarom denken ze dat? Hebben ze een theorie? Stap 6: Weeg nu de kau

Gooi een som!

Misschien ken je het wel: Gooi een verhaal op de site van Jufanja . Hartstikke leuk om te doen! Dit bracht me op het idee om een variant voor rekenen te maken: 'Gooi een som!' Het resultaat is een blad waarop kinderen rollen met een dobbelsteen en zo een plus- of minsom maken. Ook heb ik twee extra bladen gemaakt (een sport- en bloemenvariant) waarbij het helemaal een verrassing is welke som er gerold gaat worden, omdat de plaatjes verwijzen naar een cijfer. Klik hier of klik op de afbeelding om het document te downloaden. Veel plezier ermee!

Woorden gezocht

Als kinderen letters beginnen te herkennen in hun eigen naam of in andere woorden is het leuk om met deze werkbladen te werken. De kinderen bedenken woorden die ze kennen of zien woorden in tijdschriften met een bepaalde letter. Deze plakken ze of schrijven ze in het vak. Ik heb twee versies gemaakt. De eerste versie is de 'gewone' versie waarbij ik een achtergrondje heb gebruikt. Dit maakt dat het wat meer op een 'gezocht-poster' lijkt, maar dit kan ook veel inkt kosten. Om die reden heb ik ook een versimpelde versie gemaakt waarbij geen achtergrond is. Klik hier of klik op de afbeelding om het document te downloaden. Klik hier of klik op de afbeelding om het document te downloaden. Veel plezier ermee!    

Kleurige breuken

Een nieuw werkblad om de breuken te oefenen op een leuke manier. Klik hier om nog meer werkbladen en andere posts over breuken te bekijken. Klik hier of klik op de afbeelding om het document te downloaden. Veel plezier ermee!

Optellen in de lente

Een werkblad om het optellen te oefenen vol met bloemen! Handig te tellen door de afbeeldingen. Klik hier of klik op de afbeelding om het document te downloaden. Wil je nog meer ideeën opdoen voor het thema lente? Kijk dan eens op mijn Pinterestbord. Volg het bord Thema: Lente van Juf Yvon op Pinterest. Veel plezier ermee!

Update: Stoplichtletters (contrasterende kleuren)

Via het contactformulier kreeg ik door dat de kleuren van de stoplichtletters niet goed zichtbaar zijn. Heb je dit probleem ook, dan hoop ik de oplossing gevonden te hebben. Ik heb de kleuren in het document (rood, oranje, groen) vervangen voor meer contrasterende kleuren (geel, blauw, rood). Hopelijk helpt dit en je kunt ook nog steeds de eerste versie blijven downloaden ( klik hier ). Klik hier of klik op de afbeelding om het document te downloaden. Veel plezier ermee!