Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit maart, 2015 tonen

1 april in de klas

1 april, kikker in je bil! Woensdag is het weer zover. Leuk om een grap met je klas uit te halen of er eentje in te studeren om thuis iemand te foppen! Harm Hofstede maakte een leuke digibordgrap . Zeg dat je met de hele klas een groepsfoto gaat maken met het digibord. Als de klas er goed voorstaat druk je op de rode knop en zie wat er gebeurd... Kinderboekenschrijver Jozua Douglas heeft een 5 delige grappencursus op zijn website gezet. In zijn boek 'De vreselijke tweeling' zitten ook veel 1 april grappen. Leuk om de filmpjes eens te bekijken en om met de kinderen een grap in te studeren voor thuis! Ook juf Jedermann heeft een leuke 1 april grap om met de kinderen uit te halen. Waar het mee te maken heeft? Strikdiploma's... Klik hier om te zien wat het precies inhoudt. De 1 apriltoets is natuurlijk ook erg leuk. Maak een toets waarbij er tussen de algemene kennisvragen 'vreemde' vragen en opdrachten zitten zoals: 'Ga staan en

Pim pam pet in de onderbouw

Een tijdje geleden blogde ik al een pim pam pet variant om in teams te spelen. Klik hier om dat bericht te bekijken. Dit spelletje is in een aangepaste variant ook prima in de onderbouw te spelen. Hoe werkt het? Zoek een aantal praatplaten op. Hieronder een aantal suggesties: Praatplaten van kleuteridee.nl Praatplaten van kleuterportaal.nl Zoek eens op mijn Pinterest borden . Ik heb praatplaten toegevoegd bij de themaborden. Kijk eens op ThingLink (interactieve praatplaten). Bijv. Ingrid, Paula Prevoo  of Zonnewijzer Siddeburen . Bij het thema van de praatplaat bedenk je een vraag. Bijvoorbeeld: Wat zie je op de boerderij? Of Wat zie je in het ziekenhuis? Voor meerdere suggesties zie het document met de kaartjes uit de vorige blog. Laat de kinderen met elkaar zoveel mogelijk woorden verzinnen. Je kunt punten bijhouden, maar dit is niet noodzakelijk. Veel plezier ermee!

Knijpkaart volgorde lente

Het wordt weer warmer buiten en daarom heb ik een knijpkaart in het thema lente gemaakt. De leerlingen oefenen met de volgorde van de bloemen. Print het blad en het antwoorblad uit en plak ze op elkaar. De kinderen kunnen geverfde knijpers bij de goede bloem plakken. De oranje kijper hoort dan bijvoorbeeld bij de roos. Klik hier of klik op de afbeelding om het document te downloaden. Veel plezier ermee!

De grote rekendag 2015

Woensdag 25 maart is het de grote rekendag . Het thema van dit jaar is: Meetkunde uit de kunst in de klas. Mooie gelegenheid (als je je niet officieel ingeschreven hebt) om iets extra's in de klas te doen met meetkunde (en kunst). Activiteit voor groep 1-2: groot, groter, grootst . Bekijk met de kinderen dit filmpje van Sesamstraat over de begrippen groot, groter, grootst. Erg leuk om zelf ook uit te proberen met glazen melk en andere dingen. Laat de kinderen de voorwerpen op volgorde zetten van groot naar grootst en laat dit benoemen. Misschien kunnen de kinderen ook wel voorwerpen vinden waarvan ze kunnen benoemen welke het groter is of het grootst. Activiteit voor groep 3-4: Patronen uit je mond . Deze pin spreekt eigenlijk voor zich. De kinderen worden op de foto gezet. Ze knippen zichzelf uit en plakken dit op een vel papier. Ze onderzoeken welke patronen ze kunnen maken en tekenen deze op het papier. Ze oefenen hiermee het ontekken en voorzetten van

Gespot: Engelse vraag- en antwoordplaten

Op deze Franse site staan hele leuke vraag- en antwoordplaten in het Engels. Leuk om op te hangen in de klas, om een thema mee te starten of om mee te oefenen tijdens de les. Je kunt ze vinden op deze site . Klik op de Engelse vlaggen om de platen gratis te downloaden. De platen zijn op Frankrijk gericht, dus een enkele plaat toont Frankrijk i.p.v. Nederland. Voor de rest heel goed bruikbaar! Neem eens een kijkje! Veel plezier ermee!

Teken het verhaal

Vakoverstijgend werken is erg leuk om te doen!  Dat kan bijvoorbeeld door taal en tekenen te combineren. Je zou een verhaal of prentenboek in stukken voor kunnen lezen. De kinderen maken steeds in één van de vakken een tekening bij het voorgelezen gedeelte. Om het wat gemakkelijker te maken, heb ik alvast een documentje voor je gemaakt waarin verschillende bladen zitten variërend van één tot vijf vakken. Kies het werkblad dat bij jouw verhaal past en printen maar! Klik hier of klik op de afbeelding om het document te downloaden. Hieronder wat suggesties voor prentenboeken om te gebruiken bij dit lesidee: Thé Tjong-Khing - De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller Youp van 't Hek - De snelste zebra van de wereld Julia Donaldson - De gruffalo Veel plezier ermee!

Pim pam pet in teams

Altijd leuk om een spelletje te combineren met leren. Dit kan bijvoorbeeld door het spelletje pim pam pet nieuw leven in te blazen. Gebruik het eens in teams in de klas! Hoe werkt het? Iemand uit ene team trekt een kaartje. Bijv. 'Wat zie je op de boerderij?' Of 'Een stad in Europa'. Draai aan het rad. Klik hier voor een digitaal rad. Je kunt zelf i.p.v. namen (een aantal van) de letters van het alfabet invoeren. Het team noemt binnen de gestelde tijd (die stelt de leerkracht vast) zoveel mogelijk woorden met de gedraaide letter die bij het kaartje passen. Elk woord levert een punt op. Op een apart papier of op het whiteboard houdt de leerkracht de score bij. Het team dat de meeste punten heeft gescoord wint. De spelregels kunnen natuurlijk naar eigen inzicht aangepast worden. Hieronder kun je een document downloaden waarin ik kaartjes heb gemaakt om dit spel te spelen. Klik hier  of klik op de afbeelding om het document te downloaden.

Wist je dat...?

Ik kwam het tegen op Pinterest en ik werd er meteen enthousiast van. Het is leuk om te doen in de klas en zeker leuk als beloning. Ik heb het over:  'Wist je dat...?'  (Je zou het ook anders kunnen noemen :-) ) (Klik op het plaatje om naar de website te gaan.) Een leuk weetje delen en ophangen in de klas is denk ik erg leuk. Hoe kom je dan aan die weetjes? Ik heb een aantal websites op een rijtje gezet. Hierop zijn veel leuke weetjes te vinden. http://www.knups.nl/wist_je_dat.php http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wist_je_dat (wordt elke dag ververst.) http://www.taalkabaal.nl/wist%20je%20dat.html http://www.leukeweetjes.nl/De-meest-voorkomende-achternaam-ter-wereld Misschien kun je de actualiteit erin vermengen? Wist je bijvoorbeeld dat een uil al 20 mensen heeft aangevallen? Dit geeft ook weer stof om over te praten. Misschien kun je na een tijdje de kinderen ook eens de beurt geven om een weetje te delen!  Veel plezier ermee

10 knutselideetjes met een CD

Op zolder vond ik een aantal oude CD's en ik was benieuwd wat ik hier nog mee kon doen. Nou dat heb ik geweten! Genoeg te vinden op het wereldwijde web :) Hieronder 10 ideetjes met de link erbij. Op mijn Pinterest bord ( klik hier ) staan deze en andere CD ideetjes bij elkaar. 1. Mozaieken met een CD: http://momitforward.com/kids-craft-heart-mosaic Knip een CD voorzichtig in stukjes met een schaar en plak ze op. 2. Designs maken op een CD (van Pinterest): http://www.pinterest.com/pin/142356038198285733/ Zwart verven, met een potlood te design erop tekenen en dan de zwarte verf wegkrassen. 3. Weven met een CD:  http://makeitawonderfullife.blogspot.nl/search/label/CD%20Weaving Op de site een complete uitleg hoe je dit kunt doen. 4. CD slak: http://www.craftymorning.com/cd-snail-craft-kids-make/ Teken het lijfje op gekleurd papier en knip deze uit. Trek de CD om op een gekleur papiertje en knip deze in een spiraal-vorm. Plak deze op het CDtje en versier '

Feest!

Het is feest! Dat komt omdat het vandaag precies een jaar geleden is dat ik besloot om deze blog te beginnen. In het begin was het nog even wennen. Wat moet ik er wel en niet opzetten? Wat vinden de bezoekers leuk om te lezen? Ik begon zelf materialen te ontwerpen en deze werden en worden nog steeds veelvuldig gedownload. Ik had een jaar geleden niet kunnen denken dat er zoveel mensen geïnteresseerd zouden zijn! Graag wil ik iedere bezoeker en toekomstige bezoeker hartelijk bedanken voor het bezoeken van mijn blog! Ik ga zeker nog een tijd door met bloggen. Hierbij een virtueel gebakje om deze dag te vieren :) Graag tot ziens!